Blog

Színes ceruzák készletek típusok

Többen kérdezik, hogy melyik típusú színes ceruza a legjobb rajzoláshoz. Általános szabály, hogy színes ceruzát ne a hipermarketek kínálatából válasszunk! A minőségi színes ceruzák általában nem olcsók. Háromféle színes ceruzával találkozunk, háromszög alakúval, hat szögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változataival. A pedagógusok a háromszög alakú ceruzát részesítik előnyben, amely a helyes írószerhasználatra készteti a gyereket. Ellenben nem javasolják a sima, kerek kialakítású színes ceruzát, amely csúszik és ráadásul könnyebben elgurul. Érdemes a háromszög alakú színes ceruza választását megfontolni, hiszen a három oldalra könnyebben felfekszenek az ujjak, így stabilabb tartást biztosítva. A színes ceruza egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mennyire puha a ceruza hegye és mennyire intenzívek a színek. Előfordulhat az is, hogy a színes ceruza lakkozása és az alacsony pigmenttartalom miatt jelentős  a színbeli eltérés, a barna inkább narancssárga, a fekete pedig szürke, a sárga meg szinte nem is látszik. Ahhoz, hogy öröm legyen a rajzolás, nem árt, ha kéznél van egy jó minőségű ceruza hegyező. Nem árt ha ellenőrizzük a hegyező élét, mielőtt kidobnánk a színes ceruzát, mondván, hogy rosszul hegyezhető gyenge minőség. Ha mégis sikerült rosszul hegyezhető színes ceruzákat beszerezni jobb, ha egy felnőtt, sniccer segítségével hegyezi ki a színes ceruzákat. A natúr fából készült, nem lakozott testű színes ceruza előnye, hogy nem csúszik. A vastag változatok ajánlottak a kicsiknek, ovisoknak. A vastag színes ceruza kialakítása segíti a gyermekek finom motorikus képességeinek fejlődését és a gyermekek írásoktatásában is nagy szerepet játszik. Az is fontos, hogy a ceruza bele a fa foglalat közepén helyezkedjen el. Nézzük meg, hogy a színes ceruza kihegyezett felén látható fa sima legyen. Ha szálkás, a ceruza hegye, hegyezővel hegyezve rendszeresen ki fog törni. Fontos, hogy ne válasszunk kemény hegyű színes ceruzát, akkor sem, ha olcsó, mert nehéz lesz a rajzolás a kemény ceruzabél miatt, és könnyen elmegy a kedve a gyereknek az alkotástól. A 6 darabos színes ceruza készlet inkább a kicsiknek, kezdő rajzolóknak való, akik még az alapszínekkel (piros, fekete, kék, zöld) rajzolnak szívesebben. A rajz a gyermekeknél az élmények feldolgozásának egyik fontos eszköze. Egy színes ceruzával készített rajz  hozzájárul a gyerek szem-kéz koordináció fejlesztéséhez és nem utolsó sorban a színek nevének megtanulásához, később pedig az esztétikai érzék fejlődéséhez.

Írószerek kedvelt tajga: A töltőceruza 

Sokan egyetértenek azzal, hogy a töltőceruza a hagyományos ceruza továbbfejlesztett változata. A töltőceruza anyagát tekintve többnyire műanyag ezáltal rendkívül könnyű, kivétel a grafithegy befogó szerkezete ami fémből készült. A teljesen fémből készült töltőceruza jelentősen drágább lehet, ellenben tartósabb, és nem utolsó sorban esztétikusabb is. Rendszerint a 0.5 mm típust használjuk de kapható 0.7 milliméteres és 0.9 milliméteres típus is. A töltőceruza alapvető előnye, hogy nem kell hegyezni és könnyen utánatölthető. Egyszerre több ceruzabél is betölthető, ha elfogyott a használatban lévő, automatikusan utána tölti a következőt. A legtöbb mechanikus ceruzában radír is van beépítve többnyire a végébe. Némelyik töltőceruza csúszásgátló gumis bevonattal is rendelkezik ami kényelmesebb fogást és komfortos használatot tesz lehetővé. A minőségi mechanikus ceruza alkatrészei bronzból készülnek ezáltal meghosszabbítva a töltőceruza élettartamát. Sokan a mai napig minden töltőceruzát egyszerűen csak rotring ceruzának neveznek, tulajdonképp helytelenül. A Rotring bejegyzett márkanév és a németországi Rotring Gmbh. tulajdona.A töltőceruza a hagyományos grafitceruza továbbfejlesztett változata. Más megnevezések nyomósíron, pixírón. A napjainkban forgalomban levő írószerek megnevezése a mechanikus ceruza. A 2 mm vastag grafitbéllel szerelt régebbi változatot nevezzük töltőceruzának. Újabban a nyomógomb a töltőceruza oldalán van elhelyezve. A töltőceruza felépítését tekintve általában műanyag. A belső alkatrészek készülhetnek fémből is. A teljesen fémből készült mechanikus ceruza jelentősen drágább lehet, de tartósabb, és nem utolsó sorban esztétikusabb is.


A töltőceruza, amit manapság sokan csak Rotring néven emlegetnek az 1940-es évek óta létezik. Tartós, nem kopik el a hegyezéstől és még strapabíróbb is mint a grafitceruzák. Első osztályban nem ajánlják a pedagógusok a töltőceruzát. Sokfajta márka és dizájn közül választhatod ki a gyermeked részére a megfelelő töltőceruzát.


A töltőceruza angolul propelling pencil vagy mechanical pencil. Olasz fordítása a portamina.